Karácsonyi kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 15-20 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • kevés só,
  • 1 evőkanál rum,
  • 2 egész tojás,
  • 1 citrom héja,
  • 15-17 dkg vaj,
  • 25 dkg áttört túró,
  • 15 dkg mazsola,
  • 12 dkg tisztított, reszelt mandula.
  • Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
  • Beszóráshoz: kevés porcukor.
Karácsonyi kalács

Elkészítés:

A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, közép meleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

Hirdetés