Ha azonnal készítjük, akkor mielőtt elkezdjük összekeverni a muffin tésztát, melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). (Ha csak másnap sütjük az előző nap összekevert tésztát, akkor is előmelegített sütőben süssük!) A tésztához olvasszuk meg gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben) az apróra tört étcsokit és a kockára vágott vajat. Amikor már lágy a csokis vaj vegyük le a gőzről, hogy langyosra hülhessen. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd keverjük hozzá a narancsdzsemet, az átszűrt narancslevet és a langyos vajas csokit. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverjük tésztához. Töltsük bele a kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) muffin formákba ¾-ed részig. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek meg muffinok.